2018 Highlights: Страсти, статути и безпрецедентна подкрепа

2018-та започна „на остро“. Кутията на Пандора с неуточнения законово статут на ТУЕС беше отворена от МОН, които поискаха да преназначат директора от Техническия университет към Регионалното управление на образованието. Този дребен административен ход щеше да доведе до практическото изваждане на ТУЕС от структурата на ТУ. Последваха писма, становища, обяснения, срещи, привличане на съюзници, отворено писмо, подписка, пресконференция и в крайна сметка – официални уверения, че статутът на ТУЕС ще бъде запазен. Това даде началото на серия от дълги и тежки срещи в работна група с представители на ТУЕС, ТУ-София, бизнес организациите в ИТ сектора и МОН.

Какво се получи?

В крайна сметка, годината завършва с предложени конкретни текстове за промяна в Закона за висшето образование, които не само утвърждават сегашния модел на ТУЕС, но и дават възможност за мултиплицирането му в други висши технически училища. Процесът обаче все още не е завършен и тепърва предстои още един рунд в нова работна група на МОН, този път и с участието на синдикатите.

Какво спечели ТУЕС?

Статутът на ТУЕС все още не фигурира в закона, но има яснота и конкретно предложение как да стане това. Най-ценното обаче е това, че ТУЕС общността показа за пореден път, че е силна и обединена около стойностни неща. ТУЕС получи безпрецедентна подкрепа в защита на успешния си модел:

–          5 673 души подписаха онлайн петицията

–          553 родители подписаха отворено писмо до МОН

–          102 компании изпратиха писма в защита на ТУЕС

–          всички 4 ИТ бизнес организации застанаха в подкрепа на ТУЕС

–        всички преподаватели се обявиха в защита на модела на ТУЕС

–          ТУЕС стана все по-разпознаваемо сред медиите и широката общественост

В крайна сметка ТУЕС не оправда очакванията на администрацията, че този „скандал“ ще доведе до отлив на кандидати и тази година се изкачи с още едно място напред като вече е четвъртото най-желано училище в София след 7-ми клас и най-търсеното технологично училище в страната.

Какво предстои?

Предстоят още битки на работната група на ТУЕС, за да бъде придвижено напред предложението за промяна в закона. Тук е моментът да изкажем сърдечните си благодарности към чл.-кор. проф. дтн Георги Михов, ректор на ТУ – София, проф. д-р инж. Любомир Димитров, зам.-ректор на ТУ-София, проф. дтн д.х.к. Емил Николов, доц. д-р Стела Стефанова, Светослав Сотиров, Пламен Барух, Йордан Шахънов, Светозар Георгиев, Явор Трифонов и Валентин Деведжиев, че поведоха борбата, поддържат огъня й и че намират сили да се справят с държавната машина. Благодарим и на БАСКОМ, БАИТ и ИКТ Клъстер, които излъчиха свои представители в работната група. Нашата цел е да запазим ТУЕС като част от ТУ-София, да опазим преподавателския екип и уникалните учебни програми на училището.

Вярваме, че най-доброто предстои и стискаме палци за скорошен успешен финал на сагата със статута на ТУЕС!

Коментари