2018 Highlights: Училище – университет – бизнес: ръка за ръка в ИКТ сектора

Много са причините за 30 години ТУЕС да се превърне в легенда в ИТ сектора. Една от тях е тясната връзка с бизнеса и с Техническия университет – София. Не случайно училището избра да отбележи юбилея си под мотото „30 години ръка за ръка с бизнеса“. То се прокрадваше като тънка червена нишка през цялата година – от четвъртия ученически хакатон Hack 30xTUESпрез март, през първото изложение на ученически проекти TUES Fest през април, до откриването на учебната година през септември 2018 г.

ТУЕС отбеляза официално юбилея си с тематична конференция на тема „Училище – университет – бизнес“. Тя събра представители на ТУ – София, училища, неправителствени организации, образователни институции, компании, бизнес организации и приятели на ТУЕС, които споделиха успешни практики за ефективно партньорство. Приветствие към участниците отправиха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и ректорът на Технически университет – София чл.-кор. проф. дтн Георги Михов. В специално видеообръщение към участниците Еврокомисарят по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел поздрави ТУЕС за юбилея и за отличните резултати на училището. 

На форума беше представен уникалният модел на ТУЕС за съвместна работа с Технически университет – София и ИТ бизнеса. Своята гледна точка за връзката училище – университет – бизнес представиха проф. д-р инж. Любомир Димитров, зам.-ректор на ТУ – София, доц. д-р инж. Стела Стефанова, Светозар Георгиев, съосновател на Телерик и Телерик Академи и съосновател на АЗТУЕС, Пламен Барух, председател на Обществения съвет на ТУЕС и Светослав Сотиров, председател на УС на АЗТУЕС.

Валентин Деведжиев (Смартком България), Здравко Николов (Equinix), Иван Русев (Experian), Георги Брашнаров (Nemetschek Bulgaria), Иван Михайлов (Вистеон Електроникс България), Руси Русев (VMware) и Иван Житиянов (Телелинк Бизнес Сървисис), споделиха своите впечатления от ТУЕС и коментираха как бизнес и образование могат да работят по-добре заедно. Те очертаха няколко фактора за създаване на добре подготвени професионални ИТ кадри –  обединени усилия на бизнеса в работата с училища и университети, взаимно обучение на начинаещи професионалисти, ученици и студенти от по-опитни техни колеги, навлизане на ИТ обучение в началните фази на образованието, осигуряване на време на служителите в компаниите, в което да преподават и да работят с ученици и студенти. Всички участници бяха единодушни, че успешният модел на ТУЕС, което работи в тясно партньорство с висшето образование и с бизнеса, трябва да бъде мултиплициран в национален мащаб.

По време на конференцията от името на ТУЕС бяха връчени почетни отличия за личности, организации и компании, допринесли за развитието на училището през последните години. Сред тях са Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, Омбудсманът на Република България Мая Манолова, съветникът на Президента Валентина Танева, столичният кмет Йорданка Фандъкова, началникът на РУО – София-град д-р Ваня Кастрева.

Отличия бяха връчени и на ректора на Технически университет – София  – чл.-кор. проф. дтн Георги Михов, заместник-ректора на ТУ – София проф. д-р Любомир Димитров, проф. дтн д.х.к. Емил Николов, проф. д-р инж. Никола Калоянов.

Ученици от различни класове в ТУЕС демонстрираха свои поректи пред гостите на събитието.

Юбилейното събитие на ТУЕС се организира със съдействието на Experian, Nemetschek Bulgaria, TelebidPro, Вистеон Електроникс България, VMware,Телелинк Бизнес Сървисис, Uber Engineering Sofia, Accedia, Chaos Group, Dopamine, TBI Info, Equinix, Смартком България.

Още снимки може да видите в галерията във Фейсбук.

Коментари