Да защитим уникалния образователен модел на ТУЕС към ТУ-София!

Здравейте, ТУЕС-ари!

Вероятно много от вас вече знаят, че в момента ТУЕС е изправен пред сериозен казус за запазване на училището в структурата на ТУ-София и за защита на уникалния му образователен модел. Имаме нужда от вашата подкрепа, за да спасим ТУЕС! Вижте, как можете да ни помогнете и се запознайте с детайлите на казуса отдолу.

Причина за този казус е пропуск в Закона за предучилищното и училищното образование, в който моделът на ТУЕС не е посочен като изключение от общите правила за средните училища. Изключения има за специализирани училища по спорт, култура и изкуства, както и за Американския колеж, но не и за технологични училища като ТУЕС.

ТУ-София или РУО – каква е разликата?

Казусът ескалира остро през последния месец заради поредното настояване от страна на МОН за изваждане на училището от структурата на ТУ-София чрез преназначаване на директора на ТУЕС от ТУ-София към Регионалното управление по образованието  София-град (РУО). Като оставим настрана факта, че самото искане не е издържано юридически, по-важното е, че ако бъде изпълнено, то ще доведе до разрушаване на модела на работа на ТУЕС и ще превърне училището в обикновена гимназия, регулирана изцяло по общите правила на Закона за предучилищното и училищното образование. Последиците са:

  • – училището няма да има гъвкав специализиран учебен план, одобряван от ТУ-София и МОН;
  • – ще бъде лишено от преподавателите си, мнозинството от които са университетски кадри и практици от ИТ компании;
  • – няма да има достъп до научните ресурси и материалната база на ТУ-София;
  • – учениците ще изгубят не само привилегиите си за прием в ТУ, но и високите изисквания за придобиване на професионална квалификация;
  • – ще се промени не само организацията на работа, но и атмосферата и качеството на възпитанието и образованието на учениците в ТУЕС.

Диалог и намиране на решение – възможно ли е?

Общественият съвет на ТУЕС, АЗТУЕС и ръководството на ТУ-София, подкрепени от четири от ИТ бизнес организациите – Българска асоциация на софтуерните компании БАСКОМ, Българска асоциация за информационни технологии БАИТ, ИКТ Клъстер и Дигитална национална коалиция – предприеха стъпки за започване на диалог с институциите. Целта ни е иницииране на законодателни промени и намиране на устойчиво решение за запазване на успешно работещия модел ТУЕС като част от ТУ-София. На два пъти (през септември 2017 и февруари 2018 г.) са отправени писма с апел за намиране на подходящо решениеи сформиране на работна група. Изготвен е и юридически анализ по въпроса с конкретни предложения.

До момента не сме получили официален отговор на опитите ни за намиране на конструктивно решение и не сме информирани за сформиране на работна група. Същевременно продължава натискът за преназначаване на директора на ТУЕС от ТУ-София към РУО София-град.

Преподавателите и родителите на учениците от ТУЕС също са активни в защита на училището. Днес в МОН е внесено Отворено писмо с подписи от 553 родители за запазване на модела на ТУЕС.

Подкрепете онлайн петицията за запазване на образователния модел на ТУЕС

За да спасим ТУЕС и да демонстрираме значимостта на училището за развитието на ИТ сектора, икономиката и обществения живот в България, апелираме към всички вас – завършилите ТУЕС – да подкрепите нашите усилия и да се включите в онлайн петицията на АЗТУЕС за запазване на образователния модел на ТУЕС. Подписката ще намерите на този линк.

Нека покажем, че сме единни в спасяването на ТУЕС!

Как може да помогнете по друг начин?

  • – Споделете онлайн петицията със своите съученици!
  • – Помолете представител на компанията, в която работите, да подкрепи запазването на модела на ТУЕС, като ни изпрати сканирано и подписано писмо от името на компанията до 12 ч. на 27 март 2018 г. Примерен текст ще намерите тук.
  • – Ако имате предложения за контакти с медии или институции, свържете се с нас на [email protected]Важно е контактите да бъдат координирани от едно място, за да сме сигурни, че посланията ни са консистентни и единни.

Ще ви държим информирани за развитието на казуса.

Коментари