Роботи, вградени системи и още нещо…

Няма нищо необичайно, че все повече ТУЕС-ари се интересуват от роботика и вградени системи. И не е никак изненадващо че с всяка година интересът към темата расте. Това е видно и по многото успешни дипломни проекти през последните години, посветени на вградените системи и IoT.

Ето защо, точно сега е времето ТУЕС да мобилизира пълния си потенциал и да създаде редовно работещ Клуб по роботика и вградени системи, който да надгражда опита на предишните випуски и да мачка наред в местни и международни състезания. Освен това тези направления са чудесно поле за професионално развитие на младите ТУЕС-ари.

През годините индивидуално или като част от училищен отбор ученици от ТУЕС са постигали значими успехи в Роболигата, в „Аз, инженерът!“ и в други форуми. Отбор от ТУЕС участва и в Европейската конференция по образователна роботика ECER във Виена през 2016 и в София през 2017. А престижното шесто място сред 24 университетски отбора в студентското състезание за коли, управлявани с микрокомпютър, Renesas MCU Car Rally в Германия през 2016 до момента е най-силното представяне на ТУЕС-арски отбор в тази сфера.

АРХИВИТЕ ПРОГОВАРЯТ

Предисторията започва още с първите занимания с LEGO роботи и участието на ТУЕС-ари във FIRST LEGO League, организирани от Кирил Митов. Естественият ход на историята води до Arduino роботи, с които работят учениците в клуба по роботика в ТУЕС, между 2009 и 2012. В края на всяка година се организира училищно състезание за Arduino line tracer-и и минаващи през лабиринт роботи. Заслуга за това имат “пионерите” ТУЕС-ари Теодор Найденов, Христо Янков, Павел Ленгаров, Теодора Кирева, както и приятелите на ТУЕС Валентин Деведжиев и Симеон Янчев. Всяка седмица се провеждат редовни занимания, документирани в сайта и Фейсбук страницата на клуба.

МАЛКО ПОМОЩ ОТ ПРИЯТЕЛИ

Вече за няколко поколения ученици в ТУЕС се намират приятели, преподаватели, родители и спонсори, които помагат по един или друг начин за подготовката и участието в състезания. Подкрепа за заниманията с роботи и вградени системи през годините идва чрез дарения и осигуряване на техника и материали от Smartcom, Visteon, SAP Labs Bulgaria, Robopartans, Роботев и от Йордан Шахънов, родител и член на Обществения съвет на ТУЕС.

Щафетата в преподаването през последните години е поета от Диман Михнев, Любомир Циров и Валери Иванов, които преподават Вградени системи на 12 клас и от Росен Витанов и Димитър Николов, подкрепени от Георги Георгиев и Диана Костова, които работят в извънкласна форма с ученици и подготвят отбори за участие в състезания. Тяхна е заслугата в Деня на отворени врати в ТУЕС през последните две години проектите на учениците по роботика и вградени системи да са сред хитовете за посетителите и медиите. Те са и хората, които организираха посрещането от роботи на осмокласниците в ТУЕС на 15-ти септември.

КАКВО СЛЕДВА

Сега имате възможност да подкрепите създаването на редовно работещ Клуб по роботика и вградени системи в ТУЕС, като помогнете с дарение за Проект 2  от дарителската кампания на АЗТУЕС.

Вашата подкрепа за тази кауза ще помогне на повече ученици да участват в заниманията и направленията роботика и вградени системи да станат водеща област за ТУЕС и да се превърнат от хоби в поле за професионална изява на младите ТУЕС-ари. Нека подкрепим тяхното професионално развитие!  

Дарените средства ще бъдат използвани за закупуване на материали, части и консумативи като поялници, тинол, развойни платки, сензори, задвижващи (ходови) елементи, Ардуино, както и за подготовка и участие в състезания на клуба, воден от Росен Витанов и Димитър Николов. Ето какво планират те:

РОБОТИКА ТУК И СЕГА

През миналата учебна година група ученици с интерес към темата, заедно с  маг. инж. Росен Витанов, преподавател и завършил ТУЕС-ар, стартираха пилотни занимания по роботика. Целта е с работата в Клуба учениците да придобият базови знания и умения в проектирането и изграждането на роботи на базата на Arduino, като работят както по софтуерната, така и по хардуерната част. В момента се развива учебната програма за заниманията през 2018 г., като целта е момчетата и момичетата да се подготвят за успешно участие в Роболигата.

ВГРАДЕНИ СИСТЕМИ  

Гл. ас. д-р Димитър Николов, преподавател в ТУЕС и в Техническия университет, подготвя ученически отбори от ТУЕС за изява в международни състезания по вградени системи. През 2016 той ръководи ученическия отбор, който спечели 6-то място в студентското състезание Renesas MCU Car Rally, а в момента подготвя нов отбор за участие в състезанието през 2018 г.  През последните почти три години той работи с около 20 ученика от ТУЕС в тези извънкласни занимания, като много от тях продължават да работят в сферата на вградените системи и участват в различни научно-изследователски проекти и след завършване на училището.

Подкрепете Клуба по роботика и вградени системи в ТУЕС.

Коментари