Лекцията „ТУЕС или в какво се забърках?!“

Осъзнават ли учениците от осми клас, в какво точно са се „забъркали“, влизайки в ТУЕС и какъв е пътят от учебния чин към реализацията им като успешни ИТ специалисти? Това решихме да проверим от АЗТУЕС с втората лекция от цикъла TUES Inspiration Talks, водена от завършилия и по настоящем преподавател в ТУЕС – Кирил Митов (ТУЕС‘2004).

Историята започва с това, как по времето, когато Кирил е бил ученик, учебната година в ТУЕС е започвала на 1ви септември и се е учело и в събота (най-хубавите дни по негови думи). Тогава от 1ви до 15ти септември осми клас са преминавали курс „Въведение в специалността“, воден от Стела Стефанова (в момента директор на ТУЕС). По време на него учениците са разбирали как знанията от различните предмети в 5-годишния учебен план на ТУЕС се навързват и са необходими, за да ги превърнат в добри специалисти. Вдъхновен от това, Кирил реши да приеме предизвикателството да вмъкне основните точки от този курс в едночасова избираема лекция и смеем да твърдим, че се справи чудесно.

Повече от 80 ученика от осми клас посетиха 2те лекции „ТУЕС или в какво се забърках?!“ (на 14.11. пред 8 В&Г и на 28.11 пред 8А&Б). Във всяка от тях, Кирил обясни на учениците от осми клас, какво ги очаква в ТУЕС и IT сферата като завършват и защо са им полезни специалните предмети, които предстои да изучават. Започна се от това, какъв път е изминат, за да се стигне от закона на Ом, формулиран през 1827 до съвременния смартфон, приет за даденост днес от повечето от нас. Учениците слушаха с интерес, докато Кирил логически навързваше в разказа си полупроводници, диоди, транзистори, бинарна система, логически, интегрални схеми и още, за да обрисува в рамките на половин час почти два века технологично развитие.

С не по-малко любопитство бе попита и информацията за това, какво им предстои в ТУЕС, кои са предизвикателствата и дойдоха редица въпроси, какви дипломни работи правят съучениците им от 12 клас (пр. мобилно приложение, с което може да се програмира движението на детска количка с дистанционно управление). Вероятно за някои не беше изненада, че само сравнително малък процент от ИТ специалистите се реализират като програмисти, но не всички бяха наясно с различните специализации в бранша (technical writers, QA, консултанти и др.). Не всички знаеха и кои горещи теми се очаква да ги посрещнат при завършването им в сферата (изкуствен интелект, квантови компютри) и бяха заинтригувани да научат още по темата.

Лекцията завърши с дискусия за ролята на АЗТУЕС и с какво могат да помогнат връзките с ТУЕС общността за професионалното им развитие. Ще се радваме да посрещнем учениците от 8 клас, които желаят като асоциирани членове в АЗТУЕС, а на Кирил Митов благодарим от сърце за ангажимента, знанието и вдъхновението, които предаде на осмокласниците.

Учениците от 8ми В и Г клас
Кирил Митов (ТУЕС’2004)

Коментари