ИТ бизнесът посрещна новото поколение в ТУЕС

В първия ден на новата учебна година осмокласниците в ТУЕС бяха приветствани от Ректора на ТУ – София проф. дтн инж. Георги Михов и от  представители на 12 водещи ИТ компании и организации. ИТ професионалистите споделиха какво очаква бизнесът от учениците и отправиха лични пожелания какви да бъдат фокусът и мотивацията на бъдещите ИТ експерти през следващите пет години.

Със специално послание към осмокласниците в празника се включи и демонстрационният робот Сани, който миналата година за първи път посрещна нови ученици в ТУЕС.

В откриването на учебната година в ТУЕС участваха представители на Accedia, ATOS, DevriX, GTT Communications,Nemetschek Bulgaria,Смартком – България, TelebidPro, Telelink, Telerik Academy, Uber Sofia Engineering, Visteon Electronics Bulgaria и VMware. Част от тях са завършили ТУЕС и познават добре професионалния път от училищната скамейка до успешната кариера в сектора на информационните и комуникационни технологии. Представителите на компаниите оставиха в училището свои кратки писмени послания към учениците, които ще им напомнят колко са важни мотивацията и фокусът в гимназиалните години.

„В динамичната среда, в която живеем, е изключително важно новите ученици да чуят директно от професионалистите и представителите на бизнеса какви са очакванията към тях, какви знания и умения трябва да развиват по време на петте си години в училище. Вярвам, че срещата с бизнеса още в първия учебен ден ще бъде силно мотивираща както за новите, така и за настоящите ученици в ТУЕС. Изключително благодарни сме за подкрепата на всички компании и професионалисти, с които си партнираме вече толкова много години“, каза доц. д-р инж. Стела Стефанова, директор на ТУЕС.

Срещата с бизнеса в първия учебен ден е част от инициативите, посветени на 30-годишнината от създаването на ТУЕС. Честването на юбилея ще има своята кулминация на 22 ноември 2018 г., когато ТУЕС организира в София Тех Парк конференция, посветена на успешното партньорство между училище, университет и бизнес.

От години ТУЕС активно си сътрудничи с десетки компании и организации от бързоразвиващия се ИТ сектор. Професионалисти по програмиране и компютърни мрежи водят в ТУЕС часове по специализирани предмети и извънкласни занимания, вземат ученици на практика и ръководят разработката на дипломни проекти.

Тясното партньорство между бизнеса и училището е един от факторите ТУЕС да е сред най-успешните ИТ училища и да бъде най-желаното технологично училище след седми клас в София. При приема за учебната 2018/2019 г. ТУЕС се класира на четвърто място в общото класиране на най-търсените училища в столицата.

ТУЕС е част от структурата на ТУ-София от създаването си през 1988 г., като учебната му дейност се съгласува с Факултета по „Електронна техника и технологии“ в ТУ-София.

Коментари