Ето кои са победителите в HackTUES 2

Проект за образователна игра, която ангажира дългосрочно играчите да се грижат за околната среда, спечели първата награда на ученическия хакатон в ТУЕС HackTUES 2. Състезанието се проведе от 9 до 11 октомври 2015 г. с участието на 18 отбора от ученици от 8 до 12 клас в ТУЕС, които разработваха проекти, подпомагащи опазването на околната среда и социални каузи.

Проектът за игра TreeHack с десктоп, мобилно и онлайн приложения, който спечели първо място в състезанието, е разработен от отбор ASDF Unicorns – Жанет Хаджиангелова, Мария Стоянова, Георги Данчев, Николай Миланов и Димитър Кацаров, ученици от 9 и 11 клас в ТУЕС. Втора награда журито връчи на отбор Walking Chaos за проекта за уебсайт за продажба и обмен на продукти от рециклирани материали с функционалност за даряване на част от сумите от реализираните продажби. Отбор The Tanks спечели трета награда за приложението за лекари и медицински работници MedHack, което предоставя информация за назначеното лечение и предписаните лекарства на пациентите, чрез разчитане на уникален баркод за всеки пациент. Специалната награда за най-добра презентация и наградата на Chaos Group беше връчена на отбор For Code Sake за приложението им за синхронизирано изпълнение на песни от няколко мобилни телефона. SAP отличиха със специална награда осмокласниците от The Rabbits за техния проект за сайт, който представя защитени растителни видове в България. Отбор Peееее6o получи специална награда от Astea Solutions за проекта си за игра, която чрез интеграция на различни технологии и приложения стимулира играчите да бъдат физически активни и да правят упражнения, за да подобрят представянето на своите онлайн герои. Отбор Fanatic спечели специалната награда на Microsoft за проект за приложение, което би улеснило електронното гласуване, чрез разчитане на лични карти и онлайн справка в база данни от избиратели. Осмокласниците от отбор Alfa спечелиха наградата на MusalaSoft за проекта си за уебсайт с информация за различни заболявания. Отборите, класирани на призовите три места получиха и награди от Делта.бг.

Второто издание на HackTUES – хакатон, организиран от ученици за ученици, затвърди успеха на първото състезание, което се проведе през м. юни тази година. 

HackTUES 2 е подкрепен от Astea Solutions, ChaosGroup, HackBulgaria, Microsoft, Obecto, SAP, Musala Soft, Delta.bg и Telerik, a Progress Company. Медиен партньор на хакатона е Socialevo.net. Събитието е част от Европейската седмица на програмирането (EU Code Week), която цели да популяризира програмирането сред широк кръг млади хора.

 „Хакатонът е поредното доказателство, че учениците винаги има с какво да ни изненадат. Чудесните идеи, разработени от учениците, правят това състезание уникално и няма съмнение, че HackTUES вече се превръща в една от добрите традиции в ТУЕС“ – каза доц. д-р инж. Стела Стефанова, директор на ТУЕС.

На снимките:

– Част от ученическия екип, който организира HackTUES

– Отборът-победител – ASDF Unicorns – заедно със Стела Стефанова, директор на ТУЕС

Снимките са предоставени от @rainmakertom.

Коментари