Втори ученически хакатон в ТУЕС

От 9 до 11 октомври 2015 г. в ТУЕС ще се проведе вторият ученически хакатон HackTUES 2. Темата, по която ще работят ученическите отбори е Опазване на околната среда и социално развитие (Environmental and social development). Събитието е част от Европейската седмица на програмирането (EU Code Week), която цели да популяризира програмирането сред широк кръг млади хора.

HackTUES е първото състезание по програмиране в България за ученици, организирано изцяло от ученици. В неговото второ издание ще участват повече от 100 ТУЕС-ари от 8 до 12 клас.

В първия ден на хакатона ще бъдат представени отборите и проектите, по които те ще работят в сферата на опазването на околната среда и социалното развитие. Учениците ще имат на разположение по-малко от два дни, за да разработят продуктите си и да ги представят пред журито. Откритите представяния ще се проведат в неделя, 11 октомври, от 15:00 ч. в ТУЕС, а награждаването на победителите е планирано за 19:00 ч. в същия ден в сградата на ТУЕС.„Хакатонът е чудесно средство за мотивация и сплотяване на учениците от ТУЕС и възможност те да реализират своите идеи. Още по-радостно е, че инициативата и организацията на събитието идва от самите ученици. По-този начин те развиват и редица други умения, които ще са полезни за бъдещата им професионална реализация.“ – казва доц. д-р инж. Стела Стефанова, директор на ТУЕС.

HackTUES 2 е подкрепен от Astea Solutions, ChaosGroup, HackBulgaria, Microsoft, Obecto, SAP, Musala Soft, Telerik, a Progress Company, и Delta.bg.

Коментари