Всичко най-актуално 
за АЗТУЕС

 • 08 May 2017 12:10 | Хинка Станимирова (Administrator)

  Радваме се, че за втора поредна година в рамките на TUES Inspiration Talks & Workshops успяхме да организираме лекциите “А сега накъде? CV, интервюта, работодатели” за учениците от 12 клас в ТУЕС. На 4 и 5 май, поканихме отново Ваня Ламбева, психолог по образование и специалист Управление на човешки ресурси в Telelink да разкаже повече на завършващите ТУЕС-ари за това, как да се подготвят за успешно кандидатстване за работа.

  В дискусионен формат, Ваня сподели с 12 клас основни съвети при писането на добро CV от наскоро завършили ученици - да опишат с повече детайли не само образованието си, но и училищните проекти в които са участвали, извънкласните инициативи, професионалните и личните си интереси, както и работния си опит (ако имат такъв) дори и да не е свързан със специалността. Тя наблегна на това, че CV-тата на хора без особен професионален опит често са доста сходни и всеки детайл, който помага на човек да опише профила си по-добре в едно CV му дава предимство да бъде избран за интервю. Всяка работа, също така, е знак за поета отговорност и придобити трудови навици, така че е полезно да се впише в CV-то, дори и да не е свързана директно с позицията, за която човек кандидатства.

  За следващия важен етап от кандидатстването за работа - интервюто, учениците имаха възможност чрез ролева игра и демонстрация да усетят, какво представлява то на практика. Ваня обърна внимание върху значението да идваш подготвен и да проучиш предварително компанията, в която кандидатстваш. Тя акцентира също на това, че интервюто е двустранен процес и е важно не само интервюиращият да разбере, дали кандидатът е подходящ за позицията, но и кандидатът да си даде сметка, дали наистина иска да работи на тази позиция. В тази връзка, тя насърчи учениците да не се колебаят да задават и те въпроси по време на едно интервю, както и да търсят интересна и удовлетворяваща ги работа.

  Ние също бихме искали да пожелаем на бъдещите абитуриенти успешен старт в професионалната им кариера и да благодарим на Ваня за отделеното време и индивидуалния й подход!

  Ваня Ламбева от Telelink

 • 01 May 2017 16:28 | Хинка Станимирова (Administrator)

  След първото успешно издание на уъркшопа “IoT с Arduino???” през 2016, от АЗТУЕС решихме отново да поканим в TUES Inspiration Talks & Workshops Симеон Янчев, основател на Роботев и един от пионерите  в работата с Arduino у нас. Така на 29 април, 20 ученика от 10 клас имаха възможност да научат какво представлява Internet of Things и да направят своите първи стъпки с Arduino благодарение на второто издание на уъркшопа.

  Симеон започна с разказ за своя път от арабистиката към създаването през 2008 на Роботев - първия магазин, предлагащ части и информация за хоби роботика в България. Той сподели също и за големия глад на пазара за специалисти, които имат възможност и желание да реализират хардуерни проекти. След това въведение, учениците научиха повече за това, какво представлява Internet of Things и се запознаха с историята на най-популярната в света open source платформа за хоби електроника Arduino.

  Наистина интересната част за учениците, повечето от които не бяха имали опит с Arduino преди, дойде с възможността сами да изпробват, как се работи на практика с миркоконтролерната платка. Те успяха чрез инструкции и практически задачи да научат основните команди в Arduino - как да получават показания от аналогови и цифрови сензори и как да управляват и контролират светодиоди и др. с аналогови и цифрови сигнали. С тази база от знания и умения, те вече можеха до края на уъркшопа да разработят собствен прототип на система за сигурност в дома.

  Надяваме се, преживяното да вдъхнови още бъдещи Arduino проекти в ТУЕС и благодарим на Симеон за страхотния уъркшоп!

  Симеон Янчев, основател на Роботев


  Учениците от 10 клас разучават Arduino

 • 26 Apr 2017 12:35 | Хинка Станимирова (Administrator)

  От някои лекции на TUES Inspiration Talks & Workshops е трудно да си тръгнеш. Особено ако имаш интересна тема и лектор с повече от 15 години опит в областта. Така близо 30 ученика от 11-ти клас останаха почти час след официалния край на лекцията “Информационна сигурност - черни и бели шапки”, която Петър Кирков (ТУЕС’1997), понастоящем мениджър “Управление на риска” в Deloitte, проведе на 24-ти април в ТУЕС. Всички продължаваха да слушат с интерес и да задават въпросите, които ги вълнуваха.

  Петър, който е и регистриран експерт-криминолог, проведе лекцията като дискусия. Обсъждането започна с това, кои хакерски филми са най-реалистични, каква всъщност е дефиницията за хакер и какви видове хакери има. Той беше отворен да отговаря на множеството странични въпроси, които го заляха и сподели редица случаи от личния си опит. Обясни, защо понятието “информационна война” става все по-актуално и как с напредването на технологиите и тяхното влияние, информационните атаки, както и защитата от тях, стават по-сложни. В края на лекцията учениците получиха и няколко практични съвета за това как да измислят и помнят сигурни пароли.

  За младежите с интерес към темата, Петър препоръча блога “Krebs on Security” и след силно позитивната обратна връзка за лекцията обеща да се включи и през следващата учебна година в TUES Inspiration Talks & Workshops. От АЗТУЕС най-сърдечно му благодарим за отделеното време и ще се радваме да го поканим отново в ТУЕС!


  Петър Кирков (ТУЕС'1997)


  учениците от 11-ти клас

 • 25 Apr 2017 08:52 | Ралица Жикова (Administrator)

  Повече от 1000 посетители се докоснаха до постиженията на ТУЕС-арите в Деня на отворени врати на 22 април 2017 г.  

  В 10 кабинета в ТУЕС ученици, преподаватели и завършили представиха своите умения и постижения от пълния спектър на ТУЕС - мрежови проекти, софтуерни проекти, вградени микрокомпютърни системи, роботика, електронни елементи, аналогова схемотехника, импулсна и цифрова схемотехника. Посетителите можеха да кримпват мрежови кабели, да видят в действие проекти с вградени микрокомпютърни системи и състезателните роботи на отбора на ТУЕС, както и да тестват много от разработките, участвали преди месец в туесарския хакатон Hack TUES 3 – игри, приложения, сайтове, роботи.

  Благодарение на около 250 доброволци – ученици, преподаватели и завършили ТУЕС-ари, не остана нито един от многобройните посетители на ТУЕС, с когото да не е разговаряно и който да не е разбрал защо ТУЕС е най-доброто ИТ училище!

  Благодарим от сърце за вашата ангажираност! Вие сте най-доброто доказателство защо си струва да бъдеш част от ТУЕС общността!  Повече снимки от Деня на отворени врати можете да разгледате в галерията със снимки на г-н Димитър Дянков и в галерията в страницата на ТУЕС във Фейсбук със снимки на ученици.

  Можете да видите също така репортажите на телевизии БНТ, Европа и Bulgaria ON AIR, които отразиха събитието.

 • 20 Apr 2017 10:45 | Хинка Станимирова (Administrator)

  Нужно ли е програмирането за специалисти компютърни мрежи? Какви са съвременните тенденции и какво е важно да знаят учениците, тепърва навлизащи в областта? На тези въпроси се постараха да отговорят Атанас Кожухаров, Валентин Петров и Георги Петков от випуск 2010 на ТУЕС с лекцията си към 10 В и Г клас “Програмирането в мрежите и защо вървят ръка за ръка”, която се проведе на 19-ти април като част от инициативата TUES Inspiration Talks & Workshops.

  Пред аудитория от повече от 40 ученика, лекторите започнаха с разказ за собствените си години в ТУЕС и как са се записали в специалност компютърни мрежи с идеята да не се докосват изобщо до програмиране. Една важната движеща сила, обаче, променила мнението им - мързелът и желанието да улеснят и автоматизират работата си (обрат, който се посрещна с одобрение от публиката). Валентин и Атанас разказаха, как са изследвали различни подходи, програмни езици и frameworks за целта. Георги ги допълни като сподели от опита си за това, какво е да програмираш операционна система за мрежови устройства. Посланието и на тримата лектори беше еднозначно - нуждата от програмиране в сферата на компютърните мрежи ще продължава да се развива и е важно учениците отсега да развиват умения в тази насока.

  От АЗТУЕС благодарим на Атанас, Валентин и Георги за ценните съвети и отделеното време!


  Георги Петков за своите години в ТУЕС


  Валентин Петров и Атанас Кожухаров пред 10 В и Г клас

 • 12 Apr 2017 10:26 | Хинка Станимирова (Administrator)

  на 22ри април (събота)
  за втора поредна година ще се проведе Денят на отворените врати в ТУЕС за бъдещи кандидат-ученици и техните родители. В програмата са предвидени демонстрации по системно програмиране, вградени микрокомпютърни системи, роботика, компютърни мрежи, ученическия хакатон Hack TUES и др. Посетителите ще се срещнат с преподаватели и ученици от ТУЕС, както и със завършили ученици, които днес са успешни професионалисти, ръководители или основатели на компании в сферата на информационните и комуникационните технологии.

  За да бъде наистина успешно събитието, ТУЕС има нужда от помощта на своите алумни. Регистрирайте се като доброволец до 17ти април и отделете 3-4 часа на 22ри, за да споделите с бъдещите ТУЕС-ари, защо си струва да кандидатстват в ТУЕС и какви перспективи може да им разкрие училището. Като реализирали се професионално алумни на ТУЕС, вашето мнение в полза на училището ще е един от най-важните аргументи пред кандидатите.

  Можете помогнете и като популяризирате новината за Деня на отворените врати - споделете събитието във Фейсбук и поканете свои познати и ученици, на които предстои кандидатстване след 7-ми клас.

  Повече за Деня на отворените врати можете да намерите тук. Попълнете тази форма, за да се включите в събитието като доброволец.

 • 04 Apr 2017 10:30 | Хинка Станимирова (Administrator)

  Не всеки ден можеш да имаш възможността да научиш повече за виртуализацията от компания, лидер в тази сфера и то по-конкретно от ТУЕС-ари, които работят в нея. Такъв шанс имаха над 20 ученици от 11 клас, които посетиха уъркшопа “Виртуализация”, воден от Александър Бонев (ТУЕС’1995), Янислав Трендафилов (ТУЕС'2003) и Веселин Таирски (ТУЕС’2011) от VMware.

  Александър и Янислав обясниха на събралите се ученици какво представлява виртуализацията. Те дадоха дефиниции на термини като виртуална машина, хипервайзор и контейнер. Разказаха и за предпоставките за развитието и високата популярност на виртуализацията в днешно време - възможността за голяма преносимост на данните във виртуалните машини, по-ефективното използване на хардуерните ресурси и не само. След лекционната част учениците, с помощта на Александър, Янислав и Веселин, имаха възможност на практика да изпробват, как се случва виртуализацията в корпоративната демо-среда на VMware Hands-on Labs.

  В заключителната част Андрей Анастасов от екипа по привличане във VMware разказа за възможностите и стажантските програми там, като всеки ученик си тръгна с подарък от компанията. Благодарим на VMware за интересния уъркшоп, подаръците и цялостната им подкрепа към ТУЕС!

  Александър Бонев и Янислав Трендафилов пред 11 клас

 • 31 Mar 2017 14:15 | Ралица Жикова (Administrator)

  Общо 8 ученически проекта бяха отличени в третия ученически хакатон Hack TUES на тема Art&&Creativity, който се състоя от 24 до 26 март в ТУЕС.

  Първото място в хакатона спечели забавната игра Artstealer на отбор „Зор“, създадена за Android. Симулацията на генетичен алгоритъм Micromanipulartor на десетокласниците от отбор „To6o беше отличена с второ място. Третото място спечели проектът на отбор „Тоp8“ за уеб приложение за създаване и редактиране на изображения Image Maker, което работи на всякакви платформи.

  Трите отбора получиха и награди от партньорите на хакатона. Те ще могат да посетят и офисите на Dopamine, SAP, TelebidPro и VMware. Големите победители от отбор „Зор“ ще  могат да довършат проекта си с екип на TelebidPro и получиха индивидуална сума за закупуване на хардуер и един безплатен семестър в SoftUni.

  Специални награди получиха и уеб приложението Tarina за споделено създаване на истории (отбор „Pu6ki“) и  проектите Project FUN – уебсайт за състезания с рисуване („Костенурки Нинджа“), Мотика Motors - робот с 4 колела и самостоятелно управление („Geko Snek“),  социална мрежа за споделяне на креативни идеи Visual Delight („To_si_e_za_nas“), Made2Make - робот, който рисува аналогови и цифрови схеми и платки по зададена картинка („Programartists“).

  В третото издание на ученическия хакатон участваха рекордния брой от 136 ученика от 8-ми до 12-клас от ТУЕС, разпределени в 31 отбора. Почти толкова хора бяха ангажирани и с организацията и провеждането на мащабното събитие. 

  Екипът, организирал хакатона изказва своите специални благодарности на:

  Специални благодарности за съдействието, напътствията и участието в събитието:
  Стела Стефанова
  Любомир Чорбаджиев


  Членове на журито и ментори
  Ина Добрилова  ТУЕС'2006
  Николай Нанков ТУЕС'2006
  Владимир Велинов SAP
  Георги Желязков Dopamine
  Манол Ружинов TelebidPro
  Тихомир Матеев VMware
  Антон Титов ТУЕС'2000
  Александър Осенов ТУЕС'2014
  Марио Бенов ТУЕС'2012
  Момчил Ангелов TelebidPro
  Николай Димитров ТУЕС (ТУЕС'2010)
  Виктор Кетипов ТУЕС (ТУЕС'2010)
  Росен Витанов ТУЕС (ТУЕС'2008)
  Иван Станков ТУЕС (ТУЕС'2004)
  Герган (Геро) Николов ТУЕС'2016
  Тодор Балабанов ТУЕС'1998
  Николай Янев ТУЕС'2012
  Мария Каменова ТУЕС'2007
  Станислав Илиев ТУЕС'2016
  Николай Спасов ТУЕС'2008
  Николай Михайлов ТУЕС'2016
  Никола Танев ТУЕС'2009
  Ясен Алексиев 12а
  Антонио Миндов 12а
  Николай Данаилов 12а
  Неделин Йорданов Dopamine (ТУЕС'1993)
  Илиан Николов Dopamine
  Янислав Трендафилов VMware
  Стоян Велев SAP
  Боян Шейтанов Astea
  Николина Гюрова Astea
  Георги Стоянов Nemetscheck (ТУЕС'1993)
  Иван Йонков SoftUni


  Доброволци, ангажирани със свързаността, техническата поддръжка и организацията на хакатона
  Радостина Герчева ТУЕС/Smartcom (ТУЕС'2007)
  Мирчо Мирчев Smartcom (ТУЕС'1994)
  Емил Кацарски Smartcom
  Валентин Деведжиев Smartcom
  Стоил Стоилов ТУЕС (ТУЕС'2008)
  Димитър Николов ТУЕС
  Ивайло Марков и колеги
  Велислав Йотов 11а
  Йордан Иванов 11а
  Христина Иванова
  Андреа Андреева
  Виолета Георгиева
  Елена Ковачева
  Силвина Митрева
  Васил Вутов 12в
  Симеон Бунчев 12в
  Васил Каральов 12в
  Ивайло Божилов 12г
  Кирил Павлов 12г
  Невен Лазаров 12г
  Адриана Костадинова 12г
  Петър Стоичков 12в
  Мартин Върбанов 12в
  Мартин Димитров 12а
  Александър Стоичков
  Кристиян Йочев
  Елизара Георгиева
  Георги Корчаков
  Деян Михайлов
  Стефани Горнишка
  Карина Козарова 10а
  Целият персонал на ТУЕС и особено Цветелина Каралеева за събраните над 100 декларации за участие.

  Ако неволно сме пропуснали някого, моля извинявайте и приемете нашата признателност за помощта ви!

  Специални благодарности и към партньорите на хакатона Dopamine, SAP, TelebidPro, VMware, Nemetschek Bulgaria, Astea Solutions, CloudBalkan, Musala Soft, Chaos Group и Smartcom Bulgaria!


 • 20 Mar 2017 16:23 | Хинка Станимирова (Administrator)

  Идеята за уъркшопа се породи след две наистина успешни въвеждащи TUES Inspiration Talks лекции на тема “Software Testing”, през които бяха минали софтуерните паралелки на 10-ти и 11-ти клас в ТУЕС и желанието им, споменато в попълнените анкетни карти за обратна връзка да научат повече за автоматичните тестове. На това желание откликнаха Таня и Невен Диневи, които се съгласиха да предложат на учениците уъркшоп за това, как се разработват автоматични user interface тестове чрез Sikuli IDE.

  И така на 18-ти март се събраха близо 20 ученика, за разберат повече по темата. Уъркшопът започна с лекционна част, в която Таня припомни на учениците разликата между software testing и quality assurance, методите и видовете тестове. Фокусът постепенно се измести върху автоматизираното тестване, средствата с които това се случва, кога и как следва да се прави, за да е полезно за QA специалиста. Невен допълваше Таня с примери от своя дългогодишен опит и заедно с нея отговаряха на множеството въпроси на учениците, свързани пряко и непряко с темата.

  Във втората част на уъркшопа учениците имахa възможност да се научат, как сами да разработват user interface тестове използвайки Sikuli, като под инструкциите на лекторите успяха да направят тестове на Windows калкулатор. След това, за да затвърдят знанията и уменията си имаха няколко забавни задачи - да се опитат чрез автоматизиран UI тест да напишат и запазят текст в Notepad, да създадат и запазят рисунка в Paint, както и да превъртят онлайн игра. Особено последната задача определено запали интереса на учениците, които до края на уъркшопа сравняваха кой до кое ниво е стигнал.

  Благодарим на Таня и Невен, че за втора година се ангажират с каузата на TUES Inspiration Talks & Workshops и за ентусиазма, с който подготвиха и проведоха толкова интересен уъркшоп и то специално насочен към желанията на учениците!

  Таня (ТУЕС'1995) и Невен Диневи пред ученици от 10 и 11 клас

 • 15 Mar 2017 17:04 | Хинка Станимирова (Administrator)

  Следващата седмица от петък до неделя (24-26 март) в ТУЕС ще се проведе третото издание на превърналия се в традиция училищен хакатон в ТУЕС – Hack TUES. Темата на Hack TUES 3 е „Art && Creativity“ и вече привлече рекордния брой от повече от 120 ученици, които се регистрираха за състезанието! Предстои сформирането на отбори.

  За да може толкова ученици да развият идеите и уменията си по най-добрия възможен начин по време на хакатона, имаме нужда от подкрепата на ментори в Hack TUES 3. Ако искате да се включите като ментор, попълнете тази кратка регистрационна форма до 20ти март. Задачата на менторите ще е да подпомагат участващите отбори в работата по техния проект - да дават насоки и да отговарят на въпроси. Ангажиментът им ще е през трите дена на хакатона в определени часови диапазони, като са добре дошли да останат и по-дълго на разположение на отборите особено през втория ден:

  • - петък (24.03.) от 20:00 до 21:30 - запознаване с отборите и проектите, върху които ще работят;
  • - събота (25.03.) от 10:00 до 13:00 - менторство на отборите в работата по проектите им;
  • - неделя (26.03.) от 10:00 до 13:00 - менторство на отборите при довършване на проектите им.

  По предварително запитване езиците/технологиите, които учениците планират да използват по време на хакатона са на първо място C/C++, C#, JavaScript, Python, а на второ: Java, PHP, SQL, AngularJS, Swift и др.

  На регистриралите се ментори ще бъдат изпратени допълнителни инструкции. Повече за хакатона можете да прочетете и на www.hacktues.com.