Всичко най-актуално 
за АЗТУЕС

 • 23 Mar 2018 15:52 | Хинка Станимирова (Administrator)

  Уважаеми родители,

  Благодарим ви, че подкрепяте каузата за спасяване на ТУЕС с вашите имена, лица и подписи! Нашата кауза е справедлива, достойна и почтена. Ще защитаваме интереса на децата си до край!

  Борбата продължава, като през последните 36 часа внесохме отвореното писмо от родителите до Министъра на образованието и отделно писмо до Премиера. Обърнахме се към водещите медии в страната, дадохме първи интервюта. През почивните дни ще подготвим пресконференци (на която ще обясним, защо позицията, която в момента представят от МОН не е точна) и ще продължим контактите с медиите. Вероятно през идната седмица ще се наложи да излезем на протест срещу деструктивната политика на МОН.

  Можете да намерите всички писма и документи, които са изпратени през последните месеци до институциите на Република България, както и писмата получени от МОН тук: www.aztues.bg

  Онлайн петицията на завършилите в подкрепа на ТУЕС и неговия образователен модел можете да намерите тук: https://www.peticiq.com/spasitues

  Обръщението към медиите можете да намерите на този линк.

  Примерно писмо за подкрепа от ИТ фирмите можете да намерите на този линк. Ще се радваме ако вие или ваши колеги и познати ни помогнат да съберем максимален брой писма за подкрепа от ИТ компаниите до 27-ми март (вторник). Разбира се, ние също ще сме активни в тази насока.

  Ще ви държим в течение за всички следващи стъпки.


  С благодарност и уважение,

  ОС на ТУЕС,

  АЗТУЕС

 • 22 Mar 2018 19:35 | Хинка Станимирова (Administrator)

  Здравейте, ТУЕС-ари!
   
  Вероятно много от вас вече знаят, че в момента ТУЕС е изправен пред сериозен казус за запазване на училището в структурата на ТУ-София и за защита на уникалния му образователен модел. Имаме нужда от вашата подкрепа, за да спасим ТУЕС! Вижте, как можете да ни помогнете и се запознайте с детайлите на казуса отдолу.

  Причина за този казус е пропуск в Закона за предучилищното и училищното образование, в който моделът на ТУЕС не е посочен като изключение от общите правила за средните училища. Изключения има за специализирани училища по спорт, култура и изкуства, както и за Американския колеж, но не и за технологични училища като ТУЕС.
   
  ТУ-София или РУО – каква е разликата?
   
  Казусът ескалира остро през последния месец заради поредното настояване от страна на МОН за изваждане на училището от структурата на ТУ-София чрез преназначаване на директора на ТУЕС от ТУ-София към Регионалното управление по образованието  София-град (РУО). Като оставим настрана факта, че самото искане не е издържано юридически, по-важното е, че ако бъде изпълнено, то ще доведе до разрушаване на модела на работа на ТУЕС и ще превърне училището в обикновена гимназия, регулирана изцяло по общите правила на Закона за предучилищното и училищното образование. Последиците са:

  • - училището няма да има гъвкав специализиран учебен план, одобряван от ТУ-София и МОН;
  • - ще бъде лишено от преподавателите си, мнозинството от които са университетски кадри и практици от ИТ компании;
  • - няма да има достъп до научните ресурси и материалната база на ТУ-София;
  • - учениците ще изгубят не само привилегиите си за прием в ТУ, но и високите изисквания за придобиване на професионална квалификация;
  • - ще се промени не само организацията на работа, но и атмосферата и качеството на възпитанието и образованието на учениците в ТУЕС.

  Диалог и намиране на решение – възможно ли е?
   
  Общественият съвет на ТУЕС, АЗТУЕС и ръководството на ТУ-София, подкрепени от четири от ИТ бизнес организациите - Българска асоциация на софтуерните компании БАСКОМ, Българска асоциация за информационни технологии БАИТ, ИКТ Клъстер и Дигитална национална коалиция - предприеха стъпки за започване на диалог с институциите. Целта ни е иницииране на законодателни промени и намиране на устойчиво решение за запазване на успешно работещия модел ТУЕС като част от ТУ-София. На два пъти (през септември 2017 и февруари 2018 г.) са отправени писма с апел за намиране на подходящо решение и сформиране на работна група. Изготвен е и юридически анализ по въпроса с конкретни предложения.
   
  До момента не сме получили официален отговор на опитите ни за намиране на конструктивно решение и не сме информирани за сформиране на работна група. Същевременно продължава натискът за преназначаване на директора на ТУЕС от ТУ-София към РУО София-град.
   
  Преподавателите и родителите на учениците от ТУЕС също са активни в защита на училището. Днес в МОН е внесено Отворено писмо с подписи от 553 родители за запазване на модела на ТУЕС.
   
  Подкрепете онлайн петицията за запазване на образователния модел на ТУЕС
   
  За да спасим ТУЕС и да демонстрираме значимостта на училището за развитието на ИТ сектора, икономиката и обществения живот в България, апелираме към всички вас – завършилите ТУЕС – да подкрепите нашите усилия и да се включите в онлайн петицията на АЗТУЕС за запазване на образователния модел на ТУЕС. Подписката ще намерите на този линк.
   
  Нека покажем, че сме единни в спасяването на ТУЕС!

  Как може да помогнете по друг начин?

  • - Споделете онлайн петицията със своите съученици!
  • - Помолете представител на компанията, в която работите, да подкрепи запазването на модела на ТУЕС, като ни изпрати сканирано и подписано писмо от името на компанията до 12 ч. на 27 март 2018 г. Примерен текст ще намерите тук.
  • - Ако имате предложения за контакти с медии или институции, свържете се с нас на [email protected] Важно е контактите да бъдат координирани от едно място, за да сме сигурни, че посланията ни са консистентни и единни.


  Ще ви държим информирани за развитието на казуса.

 • 19 Mar 2018 17:52 | Ралица Жикова (Administrator)

  Голямата награда на ученическия хакатон в Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Технически университет – София спечели приложение за резюмиране на текст, използващо невронни мрежи и машинно самообучение. То е разработено от Телерик Арсов, Ивона Мирчева, Владислав Георгиев, Мартин Дацев и Петър Милев, ученици от 11Б клас. Отборът им КОКОБЕ взе и специалната награда на TelebidPro с възможност за стаж и менторство.

  Друг проект, базиран на машинно самообучение, спечели второто място в хакатона – приложение за чатбот на историческа тема, което предлага резюме на текстове по дадена тема, спрямо интересите на ползвателите. То е разработено от деветокласниците в ТУЕС от отбор Old and Bald - Георги Любенов, Виктор Велев, Антон Янчев и Самуил Георгиев.

  Третата награда е за проект за игрална конзола, която беше демонстрирана пред журито от отбор IDK - Михаил Кирилов, Петър Николов, Денис Бързанов, Тони Пеловски, Стефан Стефанов от 10Б.

  В четвъртото издание на тридневния ученически хакатон Hack 30xTUES участваха 45 отбора с ученици от 8-ми до 12-ти клас. Те създадоха софтуерни и хардуерни проекти по теми, свързани с 30-годишния юбилей на училището: „Бизнес, училище, университет“, посветена на 3-те необходими елемента за успешно ИТ образование; Digital past” за възраждане на историята и интереса към миналото с помощта на технологиите; 30xТУЕС“ – за проекти за честване на юбилея на училището.

  Пред журито бяха представени проекти на образователни игри, свързани с историята и миналото, нови версии на класически електронни игри, образователни платформи с различни функционалности, приложения за връзка между компании и ученици за набиране на стажанти, текстообработващи приложения и инструменти, платформи за витруална обиколка на училището, както и различни забавни игри, свързани с темата за миналото и бъдещето.

  Отборите победители получиха като награди възможност за закупуване на техника, награди от TelebidPro, SAP и Uber Engineering в София, както и посешение в офиса на SoftServe.

  Осем други отбора получиха специални награди за проектите си. Отбор Mamutite222 - Георги Стефанов, Самуил Иванов, Владислав Миленков, Стефан Гълъбов от 10-ти клас – бяха отличени от развойния център на SAP в София за проекта си за игра, вдъхновена от битката в Дюнкерк.

  Теодор Станишев от отбор Fluffy Bears получи персонална награда отScaleFocus.Осмокласниците от Autardia - Кристиян Стоименов, Стела Касабова, Виолета Кабаджова, Стефани Стайкова, Стефан Босев - получиха наградата на Софтуерния университет. Немечек България отличиха 12-токласниците от отбор Ime - Николай Станишев, Иван Милев и Иво Тодоров - за систематичния им подход в проекта им за игра в терминал. Отбор Why Not - Кристиян Стоименов, Калоян Ангелов, Виктория Радкова, Слав Кирилов и Християн Генчев - получиха награда от Статсофт за проект с вградени микрокомпютърни системи. Проектът за текстов редактор на 9-токласниците от Project Hogwarts - Александър Стоичков, Иван Димитров, Кристиян Йочев, Георги Корчаков и Виктор Петров – беше отличен отCloud Balkan. Награда от компанията получи и отбор Programming Zygotes - Милен Илиев, Михаил Колев, Антонио Такев, Валери Добрев и Николай Йончев – за проекта им за редактор разчитащ текст от снимка. Осмокласниците отTunder SystemМартин Вайер, Боян Иванов, Мартин Врачев, Мартин Дамянов, Петър Дамянов – получиха награда отLive to Lift.

  В журито на полуфиналите и финалите на хакатона участваха представители на компаниите-партньори, ИТ професионалисти, завършили ТУЕС, и преподаватели от училището.

  Спонсори на юбилейното издание Hack 30xTUES са развойният център на SAP в София, SoftServe, TelebidPro, VMware, Dopamine, ScaleFocus, Софтуерен Университет, Accedia, Astea Solutions, Немечек България и Uber Engineering в София. Партньори в организацията на събитието са София Тех Парк, Смартком -  България АД, init Lab, Cloud Balkan и Пирин Спринг.  

  В хакатона участваха почти половината настоящите ученици в ТУЕС. В работата им помагаха над 40 ИТ професионалисти като ментори - представители на компаниите-партньори, експерти, завършили училището преди години и преподаватели. Събитието беше организирано от екип от около 30 ученици, доброволци и представители на Асоциацията на завършилите ТУЕС.  

  Hack 30xTUES е уникално събитие не само, защото е организирано от ученици за ученици, но и защото дава на участниците възможност за изява, незабравими спомени и мотивация за развитие. Учениците придобиват нови знания, умения за работа в екип, комуникационни и презентационни умения, както и ценни контакти с ИТ професионалисти.


 • 19 Mar 2018 16:33 | Ралица Жикова (Administrator)

  От 15 до 18 март 2018 г. се проведе най-мащабният до сега училищен хакатон в ТУЕС - Hack 30xTUES. В него участваха 45 отбора с общо 206 ученици от 8-ми до 12-ти клас. Те създадоха софтуерни и хардуерни проекти по теми, свързани с 30-годишния юбилей на училището: „Бизнес, училище, университет“, посветена на 3-те необходими елемента за успешно ИТ образование; Digital past” за възраждане на историята и интереса към миналото с помощта на технологиите; 30xТУЕС“ – за проекти за честване на юбилея на училището.

  В хакатона бяха въвлечени почти половината настоящите ученици в ТУЕС. Освен участниците в отборите, екип от около 30 ученици, доброволци и представители на Асоциацията на завършилите ТУЕС се грижеше за организацията на събитието. На отборите помагаха над 40 ИТ професионалисти като ментори - завършили ТУЕС-ари, преподаватели и представители на компаниите-партньори.

  Голямата награда спечели приложение за резюмиране на текст, използващо невронни мрежи и машинно самообучение. То е разработено от Телерик Арсов, Ивона Мирчева, Владислав Георгиев, Мартин Дацев и Петър Милев, ученици от 11Б клас. Отборът им КОКОБЕ взе и специалната награда на TelebidPro с възможност за стаж и менторство.

  Друг проект, базиран на машинно самообучение, спечели второто място в хакатона – приложение за чатбот на историческа тема, което предлага резюме на текстове по дадена тема, спрямо интересите на ползвателите. То е разработено от деветокласниците в ТУЕС от отбор Old and Bald - Георги Любенов, Виктор Велев, Антон Янчев и Самуил Георгиев.

  Третата награда е за проект за игрална конзола, която беше демонстрирана пред журито от отбор IDK - Михаил Кирилов, Петър Николов, Денис Бързанов, Тони Пеловски, Стефан Стефанов от 10Б.  Алфа спонсори на юбилейното издание Hack 30xTUES са развойният център на SAP в София, SoftServe, TelebidPro и VMware.


  Бета спонсори са Dopamine, ScaleFocus и Софтуерен Университет.


  Гама спонсори са Accedia, Astea Solutions, Немечек България и Uber Engineering в София.


  Партньори в организацията на събитието са София Тех Парк, Смартком -  България АД, init Lab, Cloud Balkan и Пирин Спринг. 


   

                         

  Пред журито бяха представени проекти на образователни игри, свързани с историята и миналото, нови версии на класически електронни игри, образователни платформи с различни функционалности, приложения за връзка между компании и ученици за набиране на стажанти, текстообработващи приложения и инструменти, платформи за витруална обиколка на училището, както и различни забавни игри, свързани с темата за миналото и бъдещето.

  Отборите победители получиха като награди възможност за закупуване на техника, награди от TelebidPro, SAP и Uber Engineering в София, както и посешение в офиса на SoftServe.

  Осем други отбора получиха специални награди за проектите си. Отбор Mamutite222 - Георги Стефанов, Самуил Иванов, Владислав Миленков, Стефан Гълъбов от 10-ти клас – бяха отличени от развойния център на SAP в София за проекта си за игра, вдъхновена от битката в Дюнкерк.   Теодор Станишев от отбор Fluffy Bears получи персонална награда от ScaleFocus. Осмокласниците от Autardia - Кристиян Стоименов, Стела Касабова, Виолета Кабаджова, Стефани Стайкова, Стефан Босев - получиха наградата на Софтуерния университет. Немечек България отличиха 12-токласниците от отбор Ime - Николай Станишев, Иван Милев и Иво Тодоров - за систематичния им подход в проекта им за игра в терминал. Отбор Why Not - Кристиян Стоименов, Калоян Ангелов, Виктория Радкова, Слав Кирилов и Християн Генчев - получиха награда от Статсофт за проект с вградени микрокомпютърни системи. Проектът за текстов редактор на 9-токласниците от Project Hogwarts - Александър Стоичков, Иван Димитров, Кристиян Йочев, Георги Корчаков и Виктор Петров – беше отличен от Cloud Balkan. Награда от компанията получи и отбор Programming Zygotes - Милен Илиев, Михаил Колев, Антонио Такев, Валери Добрев и Николай Йончев – за проекта им за редактор разчитащ текст от снимка. Осмокласниците от Tunder System Мартин Вайер, Боян Иванов, Мартин Врачев, Мартин Дамянов, Петър Дамянов – получиха награда от Live to Lift.

  В журито на полуфиналите и финалите на хакатона участваха представители на компаниите-партньори, ИТ професионалисти, завършили ТУЕС, и преподаватели от училището.

  Благодарим на всички участници в журито на полуфиналите: Калоян Пенев от ScaleFocus, Стоил Стоилов (ТУЕС'2008) , Марио Бенов  (ТУЕС'2012), Александър Чернаев (ТУЕС'2013), Михаил Матеев, Маргарита Илиева (ТУЕС'2017), Виктор Кетипов (ТУЕС'2010), Николай Димитров (ТУЕС'2010), Светлин Наков от SoftUni, Валентин Йонев (ТУЕС'2017), Росен Витанов (ТУЕС'2008) и Мартин Димитров (ТУЕС'2012) .

  Благодарим и на журито на финалите - Ася Чакърова (ТУЕС'2012) от SAP, Манол Ружинов от TelebidPro, Мирослав Витанов от SoftServe, директорът на ТУЕС доц. Стела Стефанова и старши преподавател Любомир Чорбаджиев.

  Hack 30xTUES е уникално събитие не само, защото е организирано от ученици за ученици, но и защото дава на участниците възможност за изява, незабравими спомени и мотивация за развитие. Учениците придобиват нови знания, умения за работа в екип, комуникационни и презентационни умения, както и ценни контакти с ИТ професионалисти.

  Вижте още снимки от Hack 30xTUES във Фейсбук.

 • 26 Feb 2018 12:04 | Хинка Станимирова (Administrator)


  Предстои юбилейното издание на традиционния училищен хакатон в ТУЕС - Hack 30xTUES, което ще се проведе на 15-18 март в Лабораторния комплекс на София Тех Парк. Юбилейният хакатон е част от честването на 30-годишнината от основаването на ТУЕС и се очертава като най-мащабното издание досега, като очакваме малко над 200 ученици да се включат в 45 отбора (повечето от които вече са се регистрирали). Главната тема на хакатона ще бъде “Old School/New Technologies” с по-конкретни подтеми, които ще бъдат избрани по време на официалното откриване на събитието.

  При рекордния брой участници и отбори тази година, имаме нужда от вашата подкрепа като ментори в Hack 30xTUES. Ако искате да се включите, моля, попълнете тази регистрационна форма до 5-ти март. Вашето участие ще помогне за това,  всеки от 45-те отбора да получи насоки, как да развие идеите и проекта си по най-добрия възможен начин. Препоръчителният ангажимент на менторите е в два от дните на хакатона, като са добре дошли да останат и по-дълго на разположение на отборите:

  • - в петък (16.03.) от 8:00 до 12:00
  • - в събота (17.03.) от 15:00 до 19:00

  Прочетете повече детайли за ролята и задачите ви като ментор в нашия Mentor’s Guide to Hack 30xTUES.

  Очакваме ви! Следете www.hacktues.com и Фейсбук страницата на събитието за повече новини.

 • 13 Dec 2017 13:42 | Ралица Жикова (Administrator)

  Вече три години АЗТУЕС работи заедно с ТУЕС за сплотяване на ТУЕС общността и за утвърждаване на ТУЕС като най-доброто ИТ училище в България. Благодарим на всички, които ни подкрепяха и работиха заедно с нас – училище, ТУЕС-общност, корпоративни приятели, доброволци и съмишленици!

  Официално животът на АЗТУЕС започна на 13 декември 2014, когато в Техническия университет се проведе Учредителното събрание. На него беше приет Устава на организацията и беше избран първият Управителен съвет.


  Управителният съвет на АЗТУЕС: Светозар Георгиев (ТУЕС'95), Теодор Найденов (ТУЕС'2002), Радостина Герчева
  (ТУЕС'2007), Явор Трифонов (ТУЕС'99), Мирослав Стойчев (ТУЕС'99)

  Работата по създаването на АЗТУЕС обаче започва месеци преди това. Ентусиазирани ТУЕС-ари, заедно с ръководството на ТУЕС, провеждат редица срещи, консултации и дискусии, за да се стигне до създаването на това, което днес е АЗТУЕС.

  Организацията започна активната си работа през 2015 г., благодарение на учредителното дарение на Светозар Георгиев (ТУЕС’95). През първата учебна година заедно с ръководството на ТУЕС организацията съдейства за утвърждаване на инициативи като TUES Inspiration Talks & Workshops, срещата на випуските TUES Reunion, Ден на отворени врати, Hack TUES. Те вече са част от редовния годишен календар на ТУЕС и продължават да се развиват.

  Първата среща на випуските TUES Reunion 2016

  През 2016 /2017 година започна работата и на кариерния клуб TUES Career Paths. АЗТУЕС се включи и активно в подкрепа на организацията на училищния хакатон Hack TUES, както и в създаването на дългосрочна стратегия за развитието на ТУЕС.


  Награждаване на победителите в Hack TUES 3

  Освен развитието на досегашните инициативи, фокусът на организацията през новата учебна година ще бъде върху разширяване на партньорството на ТУЕС с ИТ бизнеса и институциите в контекста на 30-годишния юбилей на училището. Ще работим за това ТУЕС да бъде утвърдено и популяризирано като водещ модел за успешно ИТ образование в България.

   

  В този документ ще намерите кратък преглед на основните инициатии, които се случиха в ТУЕС през миналата учебна година.

  Ако искате да подкрепите някой от проектите ни за 2017/2018 година, научете как тук.

 • 01 Dec 2017 16:17 | Ралица Жикова (Administrator)


  Няма нищо необичайно, че все повече ТУЕС-ари се интересуват от роботика и вградени системи. И не е никак изненадващо че с всяка година интересът към темата расте. Това е видно и по многото успешни дипломни проекти през последните години, посветени на вградените системи и IoT.


  Ето защо, точно сега е времето ТУЕС да мобилизира пълния си потенциал и да създаде редовно работещ Клуб по роботика и вградени системи, който да надгражда опита на предишните випуски и да мачка наред в местни и международни състезания. Освен това тези направления са чудесно поле за професионално развитие на младите ТУЕС-ари.


  През годините индивидуално или като част от училищен отбор ученици от ТУЕС са постигали значими успехи в Роболигата, в „Аз, инженерът!“ и в други форуми. Отбор от ТУЕС участва и в Европейската конференция по образователна роботика ECER във Виена през 2016 и в София през 2017.  А престижното шесто място сред 24 университетски отбора в студентското състезание за коли, управлявани с микрокомпютър, Renesas MCU Car Rally в Германия през 2016 до момента е най-силното представяне на ТУЕС-арски отбор в тази сфера.  АРХИВИТЕ ПРОГОВАРЯТ


  Предисторията започва още с първите занимания с LEGO роботи и участието на ТУЕС-ари във FIRST LEGO League, организирани от Кирил Митов. Естественият ход на историята води до Arduino роботи, с които работят учениците в клуба по роботика в ТУЕС, между 2009 и 2012. В края на всяка година се организира училищно състезание за Arduino line tracer-и и минаващи през лабиринт роботи. Заслуга за това имат “пионерите” ТУЕС-ари Теодор Найденов, Христо Янков, Павел Ленгаров, Теодора Кирева, както и приятелите на ТУЕС Валентин Деведжиев и Симеон Янчев. Всяка седмица се провеждат редовни занимания, документирани в сайта и Фейсбук страницата на клуба.    МАЛКО ПОМОЩ ОТ ПРИЯТЕЛИ


  Вече за няколко поколения ученици в ТУЕС се намират приятели, преподаватели, родители и спонсори, които помагат по един или друг начин за подготовката и участието в състезания. Подкрепа за заниманията с роботи и вградени системи през годините идва чрез дарения и осигуряване на техника и материали от Smartcom, Visteon, SAP Labs Bulgaria, Robopartans, Роботев и от Йордан Шахънов, родител и член на Обществения съвет на ТУЕС.


  Щафетата в преподаването през последните години е поета от Диман Михнев, Любомир Циров и Валери Иванов, които преподават Вградени системи на 12 клас и от Росен Витанов и Димитър Николов, подкрепени от Георги Георгиев и Диана Костова, които работят в извънкласна форма с ученици и подготвят отбори за участие в състезания. Тяхна е заслугата в Деня на отворени врати в ТУЕС през последните две години проектите на учениците по роботика и вградени системи да са сред хитовете за посетителите и медиите. Те са и хората, които организираха посрещането от роботи на осмокласниците в ТУЕС на 15-ти септември.  КАКВО СЛЕДВА


  Сега имате възможност да подкрепите създаването на редовно работещ Клуб по роботика и вградени системи в ТУЕС, като помогнете с дарение за Проект 2  от дарителската кампания на АЗТУЕС.


  Вашата подкрепа за тази кауза ще помогне на повече ученици да участват в заниманията и направленията роботика и вградени системи да станат водеща област за ТУЕС и да се превърнат от хоби в поле за професионална изява на младите ТУЕС-ари. Нека подкрепим тяхното професионално развитие!  


  Дарените средства ще бъдат използвани за закупуване на материали, части и консумативи като поялници, тинол, развойни платки, сензори, задвижващи (ходови) елементи, Ардуино, както и за подготовка и участие в състезания на клуба, воден от Росен Витанов и Димитър Николов. Ето какво планират те:


  РОБОТИКА ТУК И СЕГА


  През миналата учебна година група ученици с интерес към темата, заедно с  маг. инж. Росен Витанов, преподавател и завършил ТУЕС-ар, стартираха пилотни занимания по роботика. Целта е с работата в Клуба учениците да придобият базови знания и умения в проектирането и изграждането на роботи на базата на Arduino, като работят както по софтуерната, така и по хардуерната част. В момента се развива учебната програма за заниманията през 2018 г., като целта е момчетата и момичетата да се подготвят за успешно участие в Роболигата.


  ВГРАДЕНИ СИСТЕМИ  


  Гл. ас. д-р Димитър Николов, преподавател в ТУЕС и в Техническия университет, подготвя ученически отбори от ТУЕС за изява в международни състезания по вградени системи. През 2016 той ръководи ученическия отбор, който спечели 6-то място в студентското състезание Renesas MCU Car Rally, а в момента подготвя нов отбор за участие в състезанието през 2018 г.  През последните почти три години той работи с около 20 ученика от ТУЕС в тези извънкласни занимания, като много от тях продължават да работят в сферата на вградените системи и участват в различни научно-изследователски проекти и след завършване на училището.


  Подкрепете Клуба по роботика и вградени системи в ТУЕС.


 • 25 Oct 2017 13:41 | Ралица Жикова (Administrator)
  ТУЕС е един от регионалните училищни центрове по Национална програма „Обучение за ИТ кариера“. Регистрацията за обучение за професия „Приложен програмист“ вече е отворена за ученици от 10 клас, които в момента не се обучават по професии от направлението „Компютърни науки“. Те могат да кандидатстват до 10 ноември 2017 г. за тригодишно безплатно обучение за професионална квалификация „Приложен програмист“.

  Програмата предоставя уникалната възможност учениците с интерес към високите технологии да придобият професионална квалификация като допълнение към текущото им образование. Лекциите и упражненията ще се провеждат в свободно от учебните часове време, както и в събота и неделя. Обученията ще се извършват в партньорство между Технологично училище „Електронни системи“ към ТУ-София и СофтУни. Предвидената програма за първата година обхваща 320 учебни часа, като за периода на цялата програма ще се покрият общо 960 часа.

  Учениците, които имат желание да се запишат за участие в програмата трябва да се регистрират на следния линк https://goo.gl/forms/PEuTGs4SXMvMiDdu1  до 10 ноември 2017 г. За да продължат участието си в програмата и за да могат да се сформират групите, те трябва да проведат онлайн тест на 11 или 12 ноември. Системата за тестовете ще е отворена в продължение на 48 часа, а самият тест трябва да бъде попълнен в рамките на 1 час.

  Националната програма „Обучение за ИТ кариера“ е разработена в партньорство от МОН, представители на училища и университети, БАСКОМ - Българска асоциация на софтуерните компании, БАИТ - Българска асоциация за информационни технологии, ИКТ Клъстер - Клъстер информационни и комуникационни технологии и компании от бранша, Българската аутсорсинг асоциация. Представители на ТУЕС участват активно в работната група за създаване на програмата и в разработването на учебното съдържание. ТУЕС е един от 5-те национални центъра по програмата, като координира обучението на ученици от гр. София.

  Още информация по темата ще намерите в сайта на МОН.


 • 23 Oct 2017 18:23 | Хинка Станимирова (Administrator)

  На 21-ви октомври в ТУЕС се проведе кариерният форум „Моята ИТ кариера – отвъд професия програмист“, който представи седем от професиите, участващи в създаването на софтуерен продукт пред над 100 ученици от 8 до 12 клас с интерес към програмирането.

  Учениците се запознаха с дейността и предизвикателствата пред професиите на Software Developer, Android Developer, Embedded Software Developer, дизайнер, Product Manager, предприемач и бизнес анализатор. Ролите на тези професии като участници в цялостния процес по реализиране на един софтуерен продукт бяха представени от Теодор Найденов, Огнян Глушков, Любомир Циров, Юлиан Кунторов, Ангел Чолчев, Александър Китов, Владимир Алексиев, Мариан Тодоров. Повечето от тях са завършили Технологично училище „Електронни системи“ и в момента се развиват като успешни професионалисти в ИТ сектора.

  Младите участници във форума имаха възможност да поговорят с всеки от професионалистите, да разберат как работи софтуерният екип и така да изберат сфера на развитие, която най-добре отговаря на техните интереси.

  Събитието е част от инициативата „Запознайте се и програмирайте“ на Европейската седмица на програмирането (7-22 октомври 2017), подкрепена от Фондация "Работилница за граждански инициативи", SAP и TechSoup.

  Можете да намерите повече информация и снимки във фейсбук събитието на кариерния форум.

  Над 100 ученици от 8 до 12 клас се включиха във форума.

  Настоящата публикация стана възможна благодарение на подкрепата на Фондация „Работилница за граждански инициативи”, SAP и TechSoup, в рамките на инициативата „Запознайте се и програмирайте“.

 • 29 Sep 2017 17:31 | Хинка Станимирова (Administrator)


  С началото на новата учебна година дойде време отново да отправим призив за  доброволци, които биха подкрепили ТУЕС като ръководители на дипломни работи на Випуск 2018.

  .

  В ТУЕС вече започна процесът по определяне на теми и ръководители на дипломни работи на учениците от 12-ти клас. Както всеки от нас знае от личен опит, дипломната работа е кулминацията на 5-те години обучение в ТУЕС и отличава значително ТУЕС от всички други конкурентни училища. Ръководители на дипломни работи са най-често практици от ИКТ бранша, както и преподаватели от училището, не малко от които са завършили ТУЕС-ари.


  Намирането на ръководители на дипломни работи за повече от 100 ученика всяка година не е лесна задача. При випуск 2018 предизвикателството е по-голямо, тъй като за първи път ще се дипломират две паралелки компютърни мрежи вместо една. В тази връзка отново се обръщаме към вас с покана да подкрепите ТУЕС, като се ангажирате да станете ръководител на дипломна работа на един или няколко ученика.


  ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ


  Препоръчваме ви да разгледате следната брошура. В нея ще намерите подробности за процеса, информация за ролята и ангажимента на ръководителите на дипломни работи, примерни теми, и не на последно място - ползите за вас.


  РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ОЩЕ ДНЕС


  Ако желаете да се ангажирате като ръководител на дипломна работа, моля, регистрирайте се в този формуляр до 8-ми октомври 2017г. Молим кандидатите да си резервират вечерта на 12-ти октомври (четвъртък), за да се включат в среща в ТУЕС с 12-ти клас, на която ще могат да се представят, да разкажат за предложените от тях теми и да се запознаят с учениците.


  Благодарим предварително на всички, които решат да споделят част от своите знания и опит с учениците от ТУЕС и да вдъхновят бъдещите ИКТ професионалисти - Випуск 2018.