Всичко най-актуално 
за АЗТУЕС

 • 19 Dec 2018 15:21 | Ралица Жикова (Administrator)

  На 25 ноември 2018 г. ТУЕС отбеляза своята 30-годишнина със специално парти за преподаватели, завършили и приятели на ТУЕС. Повече от 800 гости от всички випуски на ТУЕС дойдоха в клуб City Stage Stage за сбирката на Братството. Много от тях не се бяха виждали с толкова много съученици и преподаватели от години, така че веселите разговори и щастливи спомени бяха неизменна част от празника.

  Изпълнения на завършили и настоящи ученици, видеообръщения от представители на различни поколения туесари и специално изненада от преподавателите бяха част от програмата на партито.

  Всенародното честване на юбилея на ТУЕС започна с изпълнение на народни танци от ученици от 10, 11 и 12 клас - Иво Каранешев и Калин Дойчев от 11г, Виктория Радкова, Виктория Грозданова, Йоана Василева и Валери Добрев от 11б, Виолета Георгиева от 10в и Стефан Ангелов от 12а. Оказа се, че много туесари са изкушени от хората и спонтанно след партито в ТУЕС беше създаден клуб по народни танци.

  Настоящият директор на ТУЕС доц. д-р инж. Стела Стефанова и дългогодишният й предшественик д-р Анатол Френски отправиха емоционални обръщения към гостите на фона на Имперския марш, изпълнен на пиано от 11-токласника Маноел Манев. Видни представители на преподавателския колектив в ТУЕС се включиха в кратко драматургично представление, посветено на учениците и училището, като демонстрираха непресъхващото си чувство за хумор.

  С такива преподаватели няма как туесарите да не са всестранно развити личности. Артистичната програма на партито доказа именно това. Андрей Ненчев (випуск 2006) и Лора Петрова (випуск 2012) ни пренесоха в света на аржентинското танго.

  Евгени Марков (випуск 2004) ни впечатли с емоционалното си  салса изпълнение. Мартин Божинов (випуск 2019) пък изпълни няколко авторски парчета на акустично китара.

  Гвоздеят на вечерта несъмнено бяха музикантите от Д2  - основателят на групата Димитър Кърнев (от випуск 1993) и вокалистът Дидо. Към тях се присъедини Николай Мутафов съученикът на Митко  от випуск 1993 Николай Мутафов, който днес е Изпълнителен директор на Accedia. Те изпълниха някои от най-големите хитове на групата “Ледено момиче”, “Две следи”, “Аз и ти”, “Не мога да спра да те обичам”.

  Вечерта завърши с бурната изява на група Вертеп - една млада група, за която се надяваме все по-често да чуваме. Неин барабанист е 11-токласникът от ТУЕС Никола Сотиров.

  По повод юбилея преподаватели, приятели и силно ангажирани с живота на ТУЕС алумни бяха наградени с юбилейния почетен знак на ТУЕС и специални грамоти.

  Много от гостите си тръгнаха и с подаръци от празничната томбола, осигурени от компании, приятели на ТУЕС и от АЗТУЕС.

  Благодарим на десетките доброволци-ученици, които помогнаха за организацията на събитието! Благодарим на всички туесари, уважили събитието! Ще Ви чакаме и на следващия юбилей!

  Още снимки можете да видите в Галерията във Фейсбук.

  Изпълнението на преподавателите

  Награждаването на преподавателите

  Част от завършилите, които бяха отличени с почетния знак на ТУЕС

  Обща снимка на доброволците

  Мартин Божинова от 12 клас

  Маноел Маневи от 11 клас


  Никола Сотиров ат 11 клас, барабанист на група Вертеп

 • 18 Dec 2018 15:31 | Ралица Жикова (Administrator)
  Много са причините за 30 години ТУЕС да се превърне в легенда в ИТ сектора. Една от тях е тясната връзка с бизнеса и с Техническия университет - София. Не случайно училището избра да отбележи юбилея си под мотото „30 години ръка за ръка с бизнеса“. То се прокрадваше като тънка червена нишка през цялата година – от четвъртия ученически хакатон Hack 30xTUESпрез март, през първото изложение на ученически проекти TUES Fest през април, до откриването на учебната година през септември 2018 г.

  ТУЕС отбеляза официално юбилея си с тематична конференция на тема „Училище – университет – бизнес“. Тя събра представители на ТУ – София, училища, неправителствени организации, образователни институции, компании, бизнес организации и приятели на ТУЕС, които споделиха успешни практики за ефективно партньорство. Приветствие към участниците отправиха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и ректорът на Технически университет – София чл.-кор. проф. дтн Георги Михов. В специално видеообръщение към участниците Еврокомисарят по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел поздрави ТУЕС за юбилея и за отличните резултати на училището. 

  На форума беше представен уникалният модел на ТУЕС за съвместна работа с Технически университет – София и ИТ бизнеса. Своята гледна точка за връзката училище – университет - бизнес представиха проф. д-р инж. Любомир Димитров, зам.-ректор на ТУ – София, доц. д-р инж. Стела Стефанова, Светозар Георгиев, съосновател на Телерик и Телерик Академи и съосновател на АЗТУЕС, Пламен Барух, председател на Обществения съвет на ТУЕС и Светослав Сотиров, председател на УС на АЗТУЕС.

  Валентин Деведжиев (Смартком България), Здравко Николов (Equinix), Иван Русев (Experian), Георги Брашнаров (Nemetschek Bulgaria), Иван Михайлов (Вистеон Електроникс България), Руси Русев (VMware) и Иван Житиянов (Телелинк Бизнес Сървисис), споделиха своите впечатления от ТУЕС и коментираха как бизнес и образование могат да работят по-добре заедно. Те очертаха няколко фактора за създаване на добре подготвени професионални ИТ кадри -  обединени усилия на бизнеса в работата с училища и университети, взаимно обучение на начинаещи професионалисти, ученици и студенти от по-опитни техни колеги, навлизане на ИТ обучение в началните фази на образованието, осигуряване на време на служителите в компаниите, в което да преподават и да работят с ученици и студенти. Всички участници бяха единодушни, че успешният модел на ТУЕС, което работи в тясно партньорство с висшето образование и с бизнеса, трябва да бъде мултиплициран в национален мащаб.

  По време на конференцията от името на ТУЕС бяха връчени почетни отличия за личности, организации и компании, допринесли за развитието на училището през последните години. Сред тях са Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, Омбудсманът на Република България Мая Манолова, съветникът на Президента Валентина Танева, столичният кмет Йорданка Фандъкова, началникът на РУО – София-град д-р Ваня Кастрева.

  Отличия бяха връчени и на ректора на Технически университет – София  - чл.-кор. проф. дтн Георги Михов, заместник-ректора на ТУ - София проф. д-р Любомир Димитров, проф. дтн д.х.к. Емил Николов, проф. д-р инж. Никола Калоянов.

  Ученици от различни класове в ТУЕС демонстрираха свои поректи пред гостите на събитието.
  Юбилейното събитие на ТУЕС се организира със съдействието на Experian, Nemetschek Bulgaria, TelebidPro, Вистеон Електроникс България, VMware,Телелинк Бизнес Сървисис, Uber Engineering Sofia, Accedia, Chaos Group, Dopamine, TBI Info, Equinix, Смартком България.

  Още снимки може да видите в галерията във Фейсбук.

 • 18 Dec 2018 15:12 | Ралица Жикова (Administrator)
  2018-та започна „на остро“. Кутията на Пандора с неуточнения законово статут на ТУЕС беше отворена от МОН, които поискаха да преназначат директора от Техническия университет към Регионалното управление на образованието. Този дребен административен ход щеше да доведе до практическото изваждане на ТУЕС от структурата на ТУ. Последваха писма, становища, обяснения, срещи, привличане на съюзници, отворено писмо, подписка, пресконференция и в крайна сметка – официални уверения, че статутът на ТУЕС ще бъде запазен. Това даде началото на серия от дълги и тежки срещи в работна група с представители на ТУЕС, ТУ-София, бизнес организациите в ИТ сектора и МОН.

  Какво се получи?

  В крайна сметка, годината завършва с предложени конкретни текстове за промяна в Закона за висшето образование, които не само утвърждават сегашния модел на ТУЕС, но и дават възможност за мултиплицирането му в други висши технически училища. Процесът обаче все още не е завършен и тепърва предстои още един рунд в нова работна група на МОН, този път и с участието на синдикатите.

  Какво спечели ТУЕС?

  Статутът на ТУЕС все още не фигурира в закона, но има яснота и конкретно предложение как да стане това. Най-ценното обаче е това, че ТУЕС общността показа за пореден път, че е силна и обединена около стойностни неща. ТУЕС получи безпрецедентна подкрепа в защита на успешния си модел:

  -          5 673 души подписаха онлайн петицията

  -          553 родители подписаха отворено писмо до МОН

  -          102 компании изпратиха писма в защита на ТУЕС

  -          всички 4 ИТ бизнес организации застанаха в подкрепа на ТУЕС

  -        всички преподаватели се обявиха в защита на модела на ТУЕС

  -          ТУЕС стана все по-разпознаваемо сред медиите и широката общественост

  В крайна сметка ТУЕС не оправда очакванията на администрацията, че този „скандал“ ще доведе до отлив на кандидати и тази година се изкачи с още едно място напред като вече е четвъртото най-желано училище в София след 7-ми клас и най-търсеното технологично училище в страната.

  Какво предстои?

  Предстоят още битки на работната група на ТУЕС, за да бъде придвижено напред предложението за промяна в закона. Тук е моментът да изкажем сърдечните си благодарности към чл.-кор. проф. дтн Георги Михов, ректор на ТУ - София, проф. д-р инж. Любомир Димитров, зам.-ректор на ТУ-София, проф. дтн д.х.к. Емил Николов, доц. д-р Стела Стефанова, Светослав Сотиров, Пламен Барух, Йордан Шахънов, Светозар Георгиев, Явор Трифонов и Валентин Деведжиев, че поведоха борбата, поддържат огъня й и че намират сили да се справят с държавната машина. Благодарим и на БАСКОМ, БАИТ и ИКТ Клъстер, които излъчиха свои представители в работната група. Нашата цел е да запазим ТУЕС като част от ТУ-София, да опазим преподавателския екип и уникалните учебни програми на училището.

  Вярваме, че най-доброто предстои и стискаме палци за скорошен успешен финал на сагата със статута на ТУЕС!

 • 03 Dec 2018 15:35 | Димитър Николов (Administrator)


  2018 Highlights

  Какво постигнахме през 2018 г. в цифри:

  Повече от 1 000 членове

  Над 260 индивидуални дарители

  Над 60 доброволци

  Над 20 корпоративни партньори

  5 утвърдени годишни проекта


  Ето и най-интересните проекти, в които асоциацията беше въвлечена през 2018:


  Подкрепа за утвърждаване на статута на ТУЕС, в която беше ангажирана цялата ТУЕС общност - прочетете повече тук. Подкрепа изразиха 4 ИТ организации, над 100 компании, 553 родители, 5 673 души, които подписаха онлайн петицията.  Първото изложение на ученически проекти TUES Fest, което беше посетено от 1 500 души и в което участваха над 150 ученици с 60 техни разработки. Вижте снимки от събитието тук.  Откриване на учебната година с приветствия на компаниите-партньори на ТУЕС - ето и снимки от събитието.
  Конференция "Училище - университет - бизнес: ръка за ръка в ИКТ сектора" - официалното събитие за отбелязване на юбилея на ТУЕС - вижте снимки от събитието.  Най-мащабният ученически хакатон Hack 30xTUES, който продължи три дни и привлече над 200 участници от ТУЕС - прочетете повече тук и вижте снимки от награждаването.  Трети ТУЕС Реюниън за випуските с юбилей от завършването - вижте още снимки тук.

  Парти за туесарите "30 години ръка за ръка в Братството" по повод юбилея на ТУЕС - снимките са тук.

  Съдействие за участие на ученици от ТУЕС в различни събития като Детското откриване на българското председателство на ЕС, Нощта на учените, Mega Dojo 2.0, срещи с компании и професионалисти.

 • 21 Sep 2018 15:56 | Хинка Станимирова (Administrator)

  С началото на новата учебна година дойде време отново да отправим традиционния призив за  доброволци, които биха подкрепили ТУЕС като ръководители на дипломни работи за Випуск 2019.

  ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ

  Какво представлява ангажиментът на дипломния ръководител можете да научите от следната брошура. В нея ще намерите подробности и информация за процеса, ролята ви в него, примерни теми, и не на последно място - ползите за вас.

  РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ОЩЕ ДНЕС

  Намирането на ръководители на дипломни работи за повече от 100 ученици всяка година не е лесна задача и затова се обръщаме към вас. Ако желаете да се ангажирате като ръководител на дипломна работа, моля, регистрирайте се в този формуляр до 1-ви октомври 2018г. Молим кандидатите да си резервират вечерта на 10-ти октомври (сряда), за да се включат в среща с 12-ти клас в София Тех Парк, на която ще могат да се представят, да разкажат за предложените от тях теми и да се запознаят с учениците.

  Благодарим предварително на всички, които решат да споделят част от своите знания и опит с учениците от ТУЕС и да вдъхновят бъдещите ИКТ професионалисти - Випуск 2019.

 • 18 Sep 2018 15:44 | Хинка Станимирова (Administrator)

  Tази година учениците в ТУЕС ще учат в по-приветлива среда благодарение на нашите приятели от Accedia! През лятото Accedia подари на училището огромен обем мебели – бюра, столове и шкафове за няколко учебни кабинета, мека мебел, маси и столове за общите работни пространства в ТУЕС. Споделяме благодарностите от името на преподавателите и учениците!

  Accedia не за първи път подкрепя училището. Компанията приема ученици от 11-ти клас на лятна практика и през изминалата учебна година подкрепи организацията на две ключови събития в ТУЕС – училищния хакатон Hack 30xTUES и ТУЕС Фест – изложението на ученически проекти и ден на отворените врати. В Accedia работят ИТ професионалисти, завършили училището, като сред управляващите съдружници на компанията има и възпитаник на ТУЕС, Николай Мутафов (ТУЕС‘1993).

        

               

 • 14 Sep 2018 14:14 | Ралица Жикова (Administrator)

  В първия ден на новата учебна година осмокласниците в ТУЕС бяха приветствани от Ректора на ТУ – София проф. дтн инж. Георги Михов и от  представители на 12 водещи ИТ компании и организации. ИТ професионалистите споделиха какво очаква бизнесът от учениците и отправиха лични пожелания какви да бъдат фокусът и мотивацията на бъдещите ИТ експерти през следващите пет години.


  Със специално послание към осмокласниците в празника се включи и демонстрационният робот Сани, който миналата година за първи път посрещна нови ученици в ТУЕС.


  В откриването на учебната година в ТУЕС участваха представители на Accedia, ATOS, DevriX, GTT Communications, Nemetschek Bulgaria, Смартком - България, TelebidPro, Telelink, Telerik Academy, Uber Sofia Engineering, Visteon Electronics Bulgaria и VMware. Част от тях са завършили ТУЕС и познават добре професионалния път от училищната скамейка до успешната кариера в сектора на информационните и комуникационни технологии. Представителите на компаниите оставиха в училището свои кратки писмени послания към учениците, които ще им напомнят колко са важни мотивацията и фокусът в гимназиалните години.


  „В динамичната среда, в която живеем, е изключително важно новите ученици да чуят директно от професионалистите и представителите на бизнеса какви са очакванията към тях, какви знания и умения трябва да развиват по време на петте си години в училище. Вярвам, че срещата с бизнеса още в първия учебен ден ще бъде силно мотивираща както за новите, така и за настоящите ученици в ТУЕС. Изключително благодарни сме за подкрепата на всички компании и професионалисти, с които си партнираме вече толкова много години“, каза доц. д-р инж. Стела Стефанова, директор на ТУЕС.


  Срещата с бизнеса в първия учебен ден е част от инициативите, посветени на 30-годишнината от създаването на ТУЕС. Честването на юбилея ще има своята кулминация на 22 ноември 2018 г., когато ТУЕС организира в София Тех Парк конференция, посветена на успешното партньорство между училище, университет и бизнес.

  От години ТУЕС активно си сътрудничи с десетки компании и организации от бързоразвиващия се ИТ сектор. Професионалисти по програмиране и компютърни мрежи водят в ТУЕС часове по специализирани предмети и извънкласни занимания, вземат ученици на практика и ръководят разработката на дипломни проекти.

  Тясното партньорство между бизнеса и училището е един от факторите ТУЕС да е сред най-успешните ИТ училища и да бъде най-желаното технологично училище след седми клас в София. При приема за учебната 2018/2019 г. ТУЕС се класира на четвърто място в общото класиране на най-търсените училища в столицата.

  ТУЕС е част от структурата на ТУ-София от създаването си през 1988 г., като учебната му дейност се съгласува с Факултета по „Електронна техника и технологии“ в ТУ-София.

 • 31 May 2018 14:33 | Хинка Станимирова (Administrator)

  През м. юни учениците от 11 клас в специалностите „Системно програмиране“ и „Компютърни мрежи“ в ТУЕС трябва да изберат фирма, в която да проведат своята задължителна двуседмична лятна практика. По време на практиката, от 1 до 15 юли, те ще прекарат две седмици в работни условия под ръководството на професионалисти от бранша. Често учебната практика прераства в дипломни проекти, стажове и дори предложения за постоянна работа.

  Ако имате желание да поканите туесари на лятна практика във вашата фирма, може да заявите интерес до 07.06.2018 г.

  За участие в програмата:

  • - Запознайте се с детайлите в кратката брошура (или я препрати с този имейл на HR в твоята фирма)
  • - Попълнете регистрационната форма до 07.06.2018
  • - Изпратете представител на среща с учениците за кратко представяне на фирмата, екипа и темите на работа (12 юни за Компютърни мрежи, 13 и 14 юни за Системно програмиране)
  • - ТУЕС разпределя учениците според желанията им, учебния успех и броя предоставени места от фирмите
  • - Административно практиката се урежда чрез стандартен договор с ТУЕС, като не е необходимо установяването на трудови или други правоотношения с учениците
  • - Участието в програмата е напълно безплатно за фирмите и за учениците
  • - Запознай се с още детайли в списъка с Често задавани въпроси

  Нека да помогнем на 11-токласниците от ТУЕС да се докоснат до истинската работна среда в една ИТ компания!

 • 18 Apr 2018 14:42 | Хинка Станимирова (Administrator)

  ТУЕС Фест е първото изложение на ученически проекти, създадени от ученици от 8-ми до 12-ти клас в Технологично училище “Електронни системи” към Технически университет - София. То ще се проведе на 28 април 2018г., когато училището ще отвори врати за кандидат-гимназисти и техните родители, представители на ИТ бизнеса и всички други, любопитни да видят какво са подготвили туесарите.

  Ще можете да видите най-добрите проекти, по които са работили учениците в ТУЕС през годината - авангардни приложения и сайтове, използващи машинно самообучение, онлайн игри и игрални конзоли, роботи и колички с независимо управление, проекти за телефонни централи и защитни мрежови системи и още много идеи и разработки.

  Посетителите ще могат да гласуват за най-добър проект във всяка от трите категории на изложението: Компютърни мрежи, Софтуер или Вградени системи и роботика. В края на деня по един проект от всяка категория ще получи специална награда – за най-добър проект според публиката (определен от гласовете на посетителите) и най-добър проект според ИТ бизнеса (определен от ИТ професионалисти, посетили изложението).

  Вижте програмата и повече детайли за събитието на този линк.

 • 28 Mar 2018 19:10 | Хинка Станимирова (Administrator)

  Изявление на Обществения съвет на ТУЕС

  28 март 2018 г.

  На днешната среща в Министерство на образованието и науката получихме обещание от министър Красимир Вълчев до 14 април 2018 г. МОН да излезе с юридическо становище за търпимост към фактическото положение на Технологично училище „Електронни системи“ към Технически университет - София до приемане на законови промени, които да урегулират модела на ТУЕС. Този документ ще потвърди запазването на фактическото организационно състояние на училището и на Техническия университет – София като работодател на директора и преподавателите в ТУЕС.

  Със заповед на Министъра на образованието и науката да 4 април 2018 г. ще се сформира работна група, която да анализира модела на ТУЕС и да излезе с предложение за промяна в Закона за висшето образование и/или в Закона за предучилищното и училищното образование.

  Страните, участващи в срещата, потвърдиха и желанието да си сътрудничат не само за утвърждаване на модела на ТУЕС, но и за неговото мултиплициране.

  Благодарим на всички родители, преподаватели, завършили училището, журналисти, представители на компании, организации и приятели, които подкрепят каузата за запазване на модела на ТУЕС!

  Специално благодарим на Омбудсмана госпожа Мая Манолова за оказаната подкрепа и ефективната медиация!